In 1839 startte Leendert Vliegenhart in een windmolen in Zwijndrecht een olieslagerij. Hij produceerde lijnolie, een oliesoort dat door zijn sterk drogende eigenschappen goed geschikt was voor de productie van verf. De veelzijdige lijnolie werd ook gebruikt als grondstof voor drukinkt en zeep. Het uitgeperste lijnzaad verkocht Leendert Vliegenthart als veevoer.

Het bedrijf  kwam al spoedig tot bloei en opende in 1869 een tweede vestiging in Delft. Het Delftse bedrijf kreeg de beschikking over een windmolen, stoomolieslagerij ‘de jonge Jacob’ en een ernaast gelegen koetshuis. Zoon Leendert jr. werd verantwoordelijk voor de nieuwe vestiging. In 1896 zette Leendert jr. het bedrijf in Delft zelfstandig voort onder de naam L. Vliegenthart – Delft. De fabriek in Delft kende een zeer gunstige ligging aan het water en kon via de haven van Rotterdam haar voorraden zaden op efficiënte wijze aanvoeren. De locatie werd bekend onder de naam ‘welgelegen’.

Tot aan 1979 was de charismatische Joan Vliegenthart aan het bedrijf verbonden. In 1983 is de laatste stamhouder Leendert Jan Vliegenthart uit het bedrijf gestapt en heeft Robert A. le Rütte het stokje over genomen. Hij bouwt voort op de pijlers ‘traditie & vooruitgang’. In 1989 bestond Vliegenthart 150 jaar. 

Wie het hedendaagse complex van Vliegenthart bezoekt ziet een ultramoderne computergestuurd productiecomplex met de negentiende eeuwse Delftse directiekamer een prominente plek in het nieuwe pand gekregen en oude stookketels en andere werktuigen uit het verleden laten zien ‘hoe het ooit begonnen is’. Oud en nieuw laten zien waar het bij Vliegenthart om draait. Sinds 1839 werkt olie- en vernisfabriek Vliegenthart met ambachtelijke aandacht aan de wensen van haar klanten, wereldwijd. 
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »