Grondverf op waterbasis kun je gebruiken voor het schilderen van kaal hout. Als je het hout eerst met grondverf op waterbasis verft heb je een mooie basislaag voor goed schilderwerk. Grondverf is noodzakelijk als je daarna verf aan wilt brengen.

Waarom gebruik je grondverf op waterbasis?

Een goede kwaliteit grondverf op waterbasis is vergelijkbaar met grondverf op terpentine basis. Zo goed zijn watergedragen producten tegenwoordig. Het grote voordeel is dat het snel droog is en bovenal reukarm. Je kunt meerdere lagen per dag aan brengen of na 3 uur al de laklaag. Op kaal hout moet je altijd grondverf aanbrengen want verf hecht niet direct op kaal hout. Indien hout al een keer eerder geschilderd is, hoef je geen grondverf aan te brengen. Dan volstaat ontvetten en daarna schuren.

Hoe breng je grondverf aan?

Grondverf op waterbasis breng je eenvoudig met een kwast of viltroller aan. Gewoon met een kwast of roller, maar net wat je fijn vindt. Daarna verdeel je de verf gelijkmatig op het oppervlak. Het is belangrijk dat je de grondverf op waterbasis egaal verdeelt, dus overal even dik. 

Moet je altijd schuren?

Kaal hout hoef je niet te schuren, je kunt gelijk beginnen met schilderen. Kaal hout hoef je ook niet te ontvetten, tenzij het hout vettig aan voelt. Maar als de grondverf droog is moet je altijd schuren. Maar waarom dan? Het is belangrijk omdat de lakverf meer hechting krijgt. Met schuurpapier maak je hele kleine schuurkrasjes in de droge laag grondverf. In die schuurkrasjes hecht de lakverf. Gebruik echter niet te grof schuurpapier tenzij de grondverf op waterbasis ruw aanvoelt, korrel 120 of 150 is aan te raden.

Na het schilderen voelt het hout ruw aan, hoe kan dat?

Dat komt omdat de houtvezels omhoog gaan staan als je grondverf aan brengt. Dit is heel normaal, maar niet altijd het geval. Het is echter wel verstandig om de vezels weer plat te schuren. Dit bevordert het resultaat.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »