Als je kaal metaal wilt schilderen moet je eerst een primer voor metaal aanbrengen. Een primer voor metaal heeft twee belangrijke eigenschappen: het voorkomt roest en het zorgt voor hechting op het metaal. Sommige primers kunnen niet over roest heen geschilderd worden, je moet de roest dan eerst verwijderen met een staalborstel of schuurpapier. Dat is belangrijk want als je dat niet doet gaat het oxidatieproces (roesten) gewoon verder.

Hoe kun je een primer voor metaal aanbrengen?

Dat kun je met een kwast of roller doen. Een kwast van varkenshaar is wel aan te bevelen omdat een metaal primer vaak wat agressiever kan zijn en daardoor een kwast van kunststof haar misschien kan aanvreten. Een vilt of nylonroller kan ook voor grote oppervlakken is dat wat makkelijker. Er is ook primer voor metaal verkijgbaar in een spuitbus, daarmee krijg je altijd een strak en streeploos resultaat!

Welke primer gebruik je voor gegalvaniseerd staal?

Gegalvaniseerd staal kun je ook schilderen maar je moet het wel eerst met primer behandelen. Gegalvaniseers staal hoef je eigenlijk niet te schilderen want dat zal niet snel gaan roest. Galvaniseren is namelijk een van de meest gebruikte methodes om staal te verduurzamen met een zo laag mogelijke onderhoudsinterval. Er is een speciale primer voor verkrijgbaar van Rust-Oleum.

Kan primer voor metaal ook over roest?

Sommige metaalprimers kun je direct over geroest staal aanbrengen, andere weer niet. Het is wel belangrijk dat je de juiste primer kiest anders komt de verf er weer net zo makkelijk afgebladderd. Geroest staal wel met de hand ontroesten dat wil zeggen; met een staalborstel de loszittende roestschilfers verwijderen. Ook is het verstandig om het eerst te ontvetten bijvoorbeeld met Universol.Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »