Houtrotreparatie in 7 simpele stappen

In ons natte klimaat is houtrot een regelmatig voorkomend probleem. De verrotting wordt veroorzaakt door een schimmel die zich een weg door het hout vreet op plekken waar vocht binnendringt. Het is erg belangrijk om binnendringend vocht te voorkomen door ieder jaar het schilderwerk te inspecteren en waar nodig te herstellen. Sporen van houtrot kunnen beter direct aangepakt worden om erger te voorkomen.

De zomer is de ideale periode om dit soort reparaties aan te pakken.

Houtrot reparatie is eenvoudiger dan je denkt maar hoe pak je dat aan?

 1. Krab de rotte plek en het hout er omheen ruim weg met een verfkrabber of beitel.
  Er mag totaal geen rot hout achterblijven omdat dan het verrottingsproces van binnenuit verder gaat. Het beste verwijder je het rotte hout + ongeveer 1 cm gezond hout.
 2. Smeer het kale hout in met Alabastine houtrot impregneer  en laat dit goed drogen.
 3. Maak de houtrotvuller aan volgens de gebruiksaanwijzing en breng de pasta aan in het hout.
  Kies voor sneldrogende houtrotvuller of de gewone Alabastine houtrotvuller die na 6 uur verder af te werken is. Of kies voor het handige Houtrotreparatieset waarin alle producten zitten die je nodig hebt voor een goede reparatie.
 4. Strijk vervolgens het vulmiddel glad met een SCHOON plamuurmes en verwijder overtollig vulmiddel direct (scheelt een hoop schuren achteraf)
 5. Zit de beschadiging op een hoek, dan is de houtrotreparatie wat lastiger.
 6. Bevestig dan een plankje op de tegenoverliggende zijde, breng het vulmiddel hier strak tegenaan, laten drogen en dan het plankje verplaatsen naar de andere zijde en opnieuw vullen,
  wederom laten drogen.
 7. Laat het houtrotvulmiddel goed drogen.
 8. Onstane kleine oneffenheden nog even opvullen met plamuur. Wederom goed laten drogen en daarna het oppervlak glad schuren.

En klaar is je houtrot reparatie.
Door deze reparatie af te werken met een geschikte grondverf en aflak bv de Sigma S2U Allure of Wijzonol 4SO kan uw houtwerk er weer jaren tegen.


Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »