Grondverf op terpentinebasis

Grondverf op terpentinebasis wordt gebruikt voor het schilderen van kaal hout. Dan hecht de laklaag namelijk het best! Het hout neemt de grondverf op en trekt dus in het hout. De grondverf zorgt zo voor een goede hechting tussen de verf en het hout. 

Wist je dat grondverf op terpentinebasis ook kan worden gebruikt op metaal en kunststof? Alle soorten grondverf op deze pagina zijn hier namelijk ook gewoon geschikt voor.

Wat is het verschil tussen grondverf op terpentinebasis en op waterbasis?

Verf op terpentinebasis is buiten erg duurzaam. Ook bereik je met grondverf op terpentinebasis een hogere glansgraad dan wanneer je watergedragen grondverf gebruikt. Grondverf met terpentine is dus over het algemeen duurzamer dan op waterbasis.

Let op! Wanneer je grondverf op terpentinebasis gebruikt, moet je ook een lakverf op terpentinebasis gebruiken. Je kiest dus voor een compleet verfsysteem op basis van terpentine of op waterbasis.

Hoe breng je grondverf op terpentinebasis aan?

Je kunt grondverf op terpentinebasis aanbrengen met een kwast of viltroller. Let er goed op dat je voldoende laagdikte aanbrengt. Zo weet je namelijk zeker dat de hechting tussen de verf en het hout goed is. Daarnaast is het van belang om overal evenveel grondverf aan te brengen. Dit maakt het schuren makkelijker en zorgt voor een strak eindresultaat.

Wist je dat? Grondverf in het Engels ‘primer’ is? In Nederland wordt deze benaming ook veel gebruikt, vandaar dat veel verfmerken het in hun productnaam hebben staan.

Moet je grondverf op terpentinebasis nog schuren?

Ja! Wanneer je kaal hout gaat schilderen, is het belangrijk om één of twee lagen grondverf aan te brengen. Als de eerste laag droog is, schuur je het met schuurpapier met korrel 120 of 150. Wanneer je hebt geschuurd en het overtollige stof hebt verwijderd, breng je de tweede laag grondverf aan. Deze tweede laag schuur je vervolgens met een schuurpapier met korrel 180 of 240. Dan heb je de perfecte basis om te gaan lakken!

Is een dure primer het geld waard?

Een duurdere grondverf van bijvoorbeeld Sikkens of Wijzonol op terpentinebasis is het geld zeker waard. Je hebt dan een grondverf van betere kwaliteit! Waarom? Omdat de vaste stoffen in de duurdere grondverf zorgen voor een beter vullend vermogen. Dit houdt in dat je meer laagdikte hebt en dus een mooier glanzend resultaat bereikt. Vooral als je met een hoogglans lak gaat lakken, is een duurdere primer aan te raden!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »