Gratis verzending vanaf €50,-
Op werkdagen vóór 22.00u besteld = morgen in huis
Veilig & achteraf betalen
Waarom moet ik mijn muren voorstrijken?
Je ziet het regelmatig in klusprogramma’s, of hebt er over gelezen op het internet: muren voorstrijken voordat je gaat schilderen. Moet dat eigenlijk altijd? Wanneer is het nodig? Op welke muren kun je niet schilderen zonder voorstrijk? Het is goed om je te bedenken dat je voorstrijk vooral gebruikt om de zuigende werking van een muur te verminderen.
Wat is voorstrijkmiddel?
First things first: een schilder moet weten met welke middelen hij werkt. Laten we eerst eens kijken wat voorstrijkmiddel eigenlijk is. Transparante voorstrijk muurverf is een dun en waterig product. Dat verwacht je misschien niet, maar het is heel anders dan de verf die je straks zal aanbrengen.
Met een dekkende voorstrijk, zoals Paintura Muraprim, verbeter je de dekking. Je hebt dan aan 1 of 2 lagen muurverf vaak voldoende. Gebruik je Paintura MuraFix transparante voorstrijk heb je het voordeel van dekking niet, maar van hechting wel. Let hierbij op dat je voorstrijkmiddel secuur aanbrengt. Spetters van transparante of dekkende voorstrijk zie je nog in de eindlaag!
De meeste muren zijn onregelmatig of hebben een sterk zuigende werking. Wil je er op een mooie, egale manier verf op aanbrengen, dan zul je wat voorwerk moeten doen. Muren voorstrijken zorgt ervoor dat de zuigende werking van de muur een stuk minder wordt en dat de absolute hechting beter wordt. Op die manier bespaar je op muurverf en kun je de verf op een mooie, vakkundige manier aanbrengen.
Zou je geen voorstrijkmiddel gebruiken, dan is de kans groot dat je op een slechte muur veel vlekken en kleurverschillen ziet. Dat is natuurlijk zonde. Voorstrijk verbetert ook de hechting van de muurverf op de muur. Het zorgt voor een goede basis. Zo kom je tot een mooi resultaat.
Welke muren/ruimtes moeten voorgestreken worden?
Voordat je gaat verven of schilderen, is het in veel gevallen belangrijk dat je voorstrijk aanbrengt. Je kunt zelf eenvoudig testen of het noodzakelijk is om de muur te behandelen voor het aanbrengen van muurverf. Dat kan door de muur eerst nat te maken met een spons. Veeg een paar keer goed over de wand. Maak de muur lekker vochtig, of zelfs een beetje nat. Wanneer de vlek donker wordt, omdat het vocht in de muur trekt, is er sprake van een zuigende muur en is het verstandig om de muur te behandelen. Behandelen kan bijvoorbeeld met Alabastine Voorstrijk Sneldrogend, deze is na drie uur al overschilderbaar met alle soorten verf.
Merk je dat het vocht van de muur afdruipt of gewoon wegloopt? Dan is het niet nodig om eerst voorstrijkmiddel aan te brengen, maar kun je direct met de muurverf aan de slag. Het komt maar zelden voor dat je geen voorstrijk nodig hebt.
Je hebt zeker voorstrijk nodig op stucwerk, beton, steen en gipsplaten. Het is goed om te weten dat vooral muren in nieuwbouwhuizen veel vocht opnemen, omdat het nieuw stucwerk is. Met voorstrijk voorkom je dat de verf onregelmatig wordt verdeeld over de muren en er kleurverschillen ontstaan.
Sommige ondergronden geven af als je er met een doek overheen gaat. Dit noemen we ‘poederende ondergronden’. Wanneer je merkt dat de ondergrond heeft afgegeven, heb je fixeer nodig. Fixeermiddel dringt dieper in de ondergrond, omdat het geen pigment bevat. Daardoor wordt de poederende laag ook beter vast gezet. Zorg er wel voor dat je vooraf de poederende laag wegwast en de ondergrond weer laat drogen.
Voorstrijk aanbrengen doe je zo!
Je kunt voorstrijk op verschillende manieren aanbrengen. Bijvoorbeeld met een blokkwast of een roller.
Een blokkwast kun je gebruiken als je kiest voor een groot exemplaar. Het is namelijk heel belangrijk dat de kwast het verf goed opneemt. Je verdeelt de voorstrijk over de muur en je veegt de kwast zo goed mogelijk uit. Werk altijd omgekeerd, dus van onder naar boven. Daarmee voorkom je dat de, toch al dunne voorstrijk, op de grond terechtkomt.
Besluit je met een roller te werken? Dan kunnen we je aanraden de Paintura Lucamax Muurverfroller glad te gebruiken. Deze roller voldoet aan alle benodigdheden om tot een mooi resultaat te komen. Je hebt voor het voorstrijken sowieso een brede roller nodig, die je goed laat volzuigen met voorstrijkmiddel. Breng de voorstrijk onder op de muur aan, en werk naar boven. Doe het rustig aan, zodat je voorkomt dat de voorstrijk weer langs de muur naar beneden loopt.
Heb je vragen over voorstrijk? Dan kun je altijd terecht bij onze experts. Ze staan je graag bij om het juiste voorstrijkmiddel te kiezen, of om je te adviseren over het aanbrengen van dit middel.