Gratis verzending vanaf €50,-
Op werkdagen vóór 22.00u besteld = morgen in huis
Veilig & achteraf betalen
Transparante buitenbeitsen dekkend overschilderen
Dekkend overschilderen van transparante buitenbeitsen kan dat? Jazeker !!Het is echter belangrijk dat de voorbehandeling goed uitgevoerd wordt om te voorkomen dat er een slechte hechting ontstaat.
Welke problemen kunnen zich voordoen?
Transparante beitsen bevatten weinig pigment en laten dus in zekere mate zonlicht door. Daardoor wordt het houtoppervlak op termijn aangetast door UV-straling. De mate waarin dit kan gebeuren is afhankelijk van het type, de kwaliteit van de transparante beits, weerzijde en de frequentie waarmee onderhoud is uitgevoerd. In de praktijk blijkt dat op den duur verwering van het hout optreedt. Dit verweerde en verkleurde hout verliest zijn samenhang omdat de lignine door UV-straling is aangetast. Door het bovengenoemde is dikwijls de hechting van een bestaand transparant systeem niet optimaal. Op het eerste gezicht ziet een transparant systeem er vaak nog goed uit (vertoont geen afbladderen), maar bij nader onderzoek blijkt de hechting/intercoathechting in veel gevallen onvoldoende om als basis voor verder onderhoud dienst te doen.
Als een transparant systeem dekkend moet worden overgeschilderd, is het beslist noodzakelijk om deze hechting nauwgezet te onderzoeken. Bij de geringste twijfel zal moeten worden besloten om alle bestaande transparante lagen te verwijderen. Alleen het kaal maken van het houtwerk is niet voldoende. Ook zal daarbij het verweerde, verbleekte hout volledig moeten worden verwijderd door schrappen en mechanisch schuren tot op het gezonde hout.
Indien de transparante beitslagen niet worden verwijderd, dan is de kans groot dat het dekkende verfsysteem blaarvorming en/of afbladderen gaat vertonen en dus onthecht vanaf het verweerde hout. Bovendien mag het verfsysteem niet te oud zijn. Bij objecten behandeld met een transparant verfsysteem die ouder zijn dan 5-6 jaar, is het vrijwel altijd noodzakelijk om alle lagen geheel te verwijderen.
Hoe ga je te werk:
1. INSPECTIE EN VEREISTE VOORBEHANDELING:
Het is van groot belang om voorafgaand aan de behandeling de volgende zaken te controleren: - Hechting van het transparante verfsysteem op de staande stijlen - Aanwezigheid van verweerd hout onder de over te schilderen transparante lagen; - Totale laagdikte van het systeem; - Wijze van beglazen; - Conditie van het binnen-buitenwerk; - Aanwezigheid van wasachtige grondstoffen in de transparante afwerklaag. Als dit allemaal gecheckt is en geen afwijkingen zijn gevonden, kan gewerkt worden volgens onderstaand systeem.
2. VOORBEHANDELING
Het geheel reinigen met water met daaraan toegevoegd Universol of St. Marc. Van het liggende werk (niet beschermde en/of waterbelaste delen zoals onder- en tussendorpels) alle verflagen verwijderen, inclusief 15 cm door de verstekken omhoog.Verweerd en verbleekt hout volledig verwijderen door schrappen en mechanisch schuren tot op het gezonde hout.Niet intacte en/of slecht hechtende verflagen eveneens verwijderen.Intacte en goed hechtende verflagen (staand werk) intensief mechanisch doorschuren met grofte P120, reinigen en stofvrij maken.Eventuele scherpe kanten afronden.Ondergrond ten aanzien van gebreken (houtaantasting/scheuren e.d.) herstellen.Beglazing herstellen c.q. verbeteren met geschikte kit. Iniden nodig de glaslatten vervangen door ventilerende neuslattenHalfgeventileerde en aluminium stoeltjesprofielen altijd vervangen door neuslatten en RVS-bevestigingsmiddelen gebruiken. Openstaande verbindingen uitfrezen en afkitten.3. AFWERKING
Liggend werk gronden met Rubbol Primer Kaal geschuurde randen/afgeronde kanten en overige kaal gekomen delen bijgronden met Rubbol Primer.Het geheel overgronden met Rubbol Primer of .Het geheel afschilderen met .TIPS:
Maak een proefvlak om er zeker van te zijn dat u de werkzaamheden goed heeft uitgevoerd laat het proefvlak voldoende tijd laten doorharden.Als de hechting van het aangebrachte systeem goed is, kan tot uitvoering worden overgegaan.
Bron: Sikkens