Gratis verzending vanaf €50,-
Op werkdagen vóór 22.00u besteld = morgen in huis
Veilig & achteraf betalen
Eerst ontvetten en dan pas schuren voor het schilderen
Moet je de ondergrond eerst ontvetten of eerst schuren voordat je kan gaan schilderen? Je moet altijd éérst ontvetten, bijvoorbeeld met St. Marc, en dan pas schuren. Dus niet andersom! Eerst ontvetten en daarna schuren is de juiste volgorde wanneer je de ondergrond voorbehandelt om te gaan schilderen.
Waarom dit de juiste volgorde is en hoe je dat moet doen, legt collega Robin uit in onderstaande video.
Ging dat een beetje te snel of wil je meer weten over waarom je eerst moet ontvetten en daarna schuren en hoe je dat moet doen? Lees dan verder in dit artikel!
Waarom niet eerst schuren en dan pas het hout ontvetten?
Er zit altijd vet en ander vuil op het oppervlak dat je gaat schilderen. Wanneer je eerst gaat schuren en dan pas ontvetten, verspreid je het vet en vuil over het oppervlak tijdens het schuren. Dat wil je natuurlijk niet, want je wilt juist een schone ondergrond schilderen.
Een andere reden om niet eerst te schuren, is dat beginnen met schuren veel meer schuurpapier kost. Het schuurpapier loopt namelijk vol met het vuil en vet, waardoor je eerder een niet stuk schuurpapier nodig hebt dan wanneer je de ondergrond eerst ontvetten.
Altijd eerst het houtontvetten en dan schuren dus!
Schuren: waarom kiezen voor een goede kwaliteit schuurpapier?
Met goed schuurpapier kun je niet alleen beter schuren, het gaat ook langer mee.
Dat komt doordat de punt van de schuurkorrel op het schuurpapier keer op keer afbreekt totdat er geen korrel meer over is. Het schuurpapier 'slijpt' zichzelf hierdoor als het ware, waardoor het langer meegaat. Dat is het voordeel van kwalitatief goed schuurpapier.
Oude verflaag schuren voor schilderen met watergedragen verf
Wanneer je een ondergrond gaat voorbehandelen om vervolgens met watergedragen verf te schilderen, verdient schuren extra aandacht.
Watergedragen, acrylaat- of PU-verf dringen minder goed door in de ondergrond. Daarom is goed schuren extra belangrijk. Goed schuren bevordert namelijk de hechting van de nieuwe verflaag.
Wij raden aan om ‘open’ schuurpapier te gebruiken wanneer je met watergedragen verf gaat schilderen.
Er zijn tegenwoordig ook schuurmachines verkrijgbaar die minder warmte opwekken tijdens het schuren. Hierdoor wordt de oude verflaag minder plakkerig en hecht er minder schuurstof aan het schuurpapier. Ook dat is een aanrader wanneer je een ondergrond gaat schuren die je met watergedragen verf wilt behandelen.
Ontvetten, schuren en hoe verder de ondergrond voorbehandelen?
Oude verflagen kunnen zeer divers zijn van samenstelling. In de meeste gevallen is er waarschijnlijk een alkydverflaag aanwezig op de ondergrond. Het beste kunnen deze lagen als volgt worden voorbehandeld:
Ontvet oude verflagen goed met een verfontvetter zoals Universol of St. Marc Verfreiniger (naar ons idee de beste ontvetter) (lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking) of een perfect alternatief qua prijs en kwaliteit is Paintura Duatrin. Pas daarna ga je de oude verflaag opschuren.
Behandel kale plekken op het oppervlak voor alsof het een nieuwe ondergrond is.
Verwijder de laatste restjes stof met een stoffer. Voor het mooiste resultaat verwijder je daarna de laatste stofrestjes met een met oplosmiddel bevochtigde doek of een zogenaamd kleefdoekje.
Indien nodig kan een verflaag met een föhn of afbijtmiddel worden verwijderd. Daarna kun je de ondergrond behandelen als een nieuwe ondergrond.
Zorg dus dat de ondergrond schoon, droog, stof- en vetvrij is. Verwijder loszittende, gebarsten of gebladderde lagen voordat je gaat schilderen.
Hoe behandel je een poederende muur voor het schilderen?
Een poederende ondergrond is te herkennen als je hand wit wordt wanneer je over de muur veegt. Verwijder eerst de loslatende delen. Een poederende muur ontvetten hoeft niet. Zet de licht poederende ondergrond of verfrestanten vast met fixerende voorstrijk, zoals Sikkens Alpha Aquafix. Dit zorgt voor een optimale hechting.
Kan je afplaktape tussen twee verflagen laten zitten?
Afplaktape kun je het best meteen na het schilderen weghalen. Als je het te lang laat zitten, is schilderstape namelijk lastig te verwijderen.
Sinds kort is er schilderstape die je langer kunt laten zitten, deze tape is ook 6 maanden lang uv-bestendig. Deze tape is geel van kleur en wordt ook wel Gold Tape genoemd.
Het verschil tussen gewone schilderstape en Gold Tape zit in de lijm en het papier. Gold Tape is namelijk niet van crêpe- maar van rijstpapier. Rijstpapier is vele malen dunner dan crêpepapier, dus kun je hier strakker mee afplakken.
Welk type kwast en roller moet je gebruiken voor het beste schilderresultaat met watergedragen verf?
Hiervoor zijn speciale kwasten in de handel. Het is echter ook zo dat iedere schilder zijn eigen voorkeuren heeft.
Wij adviseren een combinatiekwast van kunststof en varkensharen voor de verwerking van watergedragen verf.
Voor rollers geldt: wij adviseren de vilt-lakroller, maar ook in combinatie met een schuimroller zijn goede resultaten te verkrijgen na het schuren.